Het overlijden van een dierbare is een emotionele en ingrijpende gebeurtenis. Naast het verwerken van verdriet komt er vaak ook veel regelwerk op u af. Het afhandelen van een nalatenschap brengt juridische, financiële en praktische zaken met zich mee die niet altijd eenvoudig zijn.
Hieronder enkele aandachtspunten: De eerste stap die gezet moet worden is natuurlijk het regelen van de uitvaart. Let op of er genoeg gelden zijn om de uitvaart te kunnen voldoen. Degene die opdracht geeft voor de uitvaart is vaak aansprakelijk voor de kosten!
Het kan zijn dat er uitvaartwensen zijn vastgelegd in een codicil of testament. Deze moet dan wel tijdig gevonden worden. Bij het Centraal Testamentenregister kan in ieder geval worden nagevraagd of er een testament is gemaakt en bij welke notaris deze opgevraagd kan worden.
Tip: leg uw uitvaartwensen vast bij een uitvaartonderneming of in een codicil en leg deze op een makkelijk te vinden plek of vertel aan uw nabestaanden waar deze te vinden zijn.
Ga niet zomaar te werk als erfgenaam. Zoek eerst uit of er geen schulden zijn en bij twijfel aanvaard dan de nalatenschap onder het voorrecht van boedelbeschrijving (ook wel beneficiair aanvaarden genoemd). Via de rechtbank of de notaris kunt u dit regelen. Gedraagt u zich daarvoor al als erfgenaam, dan wordt u mogelijk in privé draagplichtig voor de schulden uit de nalatenschap!
Laat u een partner of echtgenoot na en kinderen en is er een testament op de langstlevende gemaakt, ga dan op tijd naar de notaris! De notaris kan u helpen bij het maken van een keuze uit de verschillende opties die vaak in een dergelijk testament zijn opgenomen. Denk daarbij aan een zogenaamd opvullegaat, een renteclausule, een andere wijze van verdelen van de nalatenschap.
Tip: laat om de paar jaar uw testamenten checken bij een notaris en pas deze zo nodig aan. Krijgt u onenigheid bij de verdeling van de erfenis, denk er dan eens aan om een notaris of mediator in te schakelen. Vaak komt u er dan beter uit, dan wanneer er een rechtszaak gestart moet worden. Doe op tijd aangifte voor de erfbelasting! Dit voorkomt heffingsrente.
Laat de kindsdelen vastleggen in een notariële akte, met name wanneer u geen aangifte hoeft te doen voor de erfbelasting omdat de verkrijgingen onder de vrijstelling vallen. Uw kinderen hebben dan bewijs later naar de fiscus hoe groot hun erfdeel was, die ze later mogen aftrekken van de erfenis van de langstlevende ouder, waarover ze geen erfbelasting hoeven te betalen.
De afwikkeling van een nalatenschap kost vaak veel tijd. U kunt dit ook over laten aan een notaris.
Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Stouthart & Hilber Notarissen helpt u graag verder. Neem gerust contact met ons op via telefoon of e-mail. U bent ook van harte welkom om een keer langs te komen. Onze kantoren van Stouthart & Hilber Notarissen zijn geopend van maandag tot en met vrijdag, van 8.30 tot 17.00 uur.